Έποικοι. Τι κερδίζουμε από τη λύση

Έποικοι. Τι κερδίζουμε από τη λύση

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Οι έποικοι και η πληθυσμιακή αναλογία των κοινοτήτων στο νησί είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή του κυπριακού - μετά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού - που επηρεάζει αρνητικά σύνολο του κυπριακού λαού.

 

Η ανησυχία των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται κυρίως στο βάσιμο και πολύ πιθανόν ενδεχόμενο οι έποικοι να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια εάν δεν λυθεί σύντομα με σωστή λύση ομοσπονδίας το κυπριακό.

 

Σε περίπτωση μη λύσης και με δεδομένη τη διαρκή ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση ελέγχου της ροής εποίκων.

 

Τα πράγματα μπαίνουν σε ένα άλλο πλαίσιο σε περίπτωση λύσης. Είναι σχεδόν από όλα τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα αποδεκτό ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα παραμείνει σημαντικός αριθμός εποίκων. Αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, για ευνόητους λόγους. Σημασία έχει ο αριθμός αυτός, προστιθέμενος με τους Τουρκοκύπριους, να μην είναι τόσο μεγάλος ώστε να αλλοιώνει τη διαχρονική αναλογία πληθυσμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί, δηλαδή το περίπου 80% - 20%.

 

Με λύση του κυπριακού ένας αριθμός εποίκων θα παραμείνει στο νησί αλλά δεν θα έχει την ιδιότητα του πολίτη της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα θα μπει ένας έλεγχος εισροής πολιτών από Τουρκία και Ελλάδα στο νησί έτσι ώστε για κάθε τέσσερις Έλληνες να δικαιούται να έρθει για μόνιμη εγκατάσταση στο νησί ένας Τούρκος. Αναλογία 4:1, δηλαδή 80%-20%. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο που δεν αφορά τους Κυπρίους και παράλληλα τους προστατεύει. Η αναλογία αυτή επιτεύχθηκε στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και αποτελεί μια επιτυχία του τέως Προέδρου της ΚΔ. Η πρόνοια αυτή υπάρχει και στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατία. 

 

Ενδεικτικά και υπό μορφή υπερβολής, ακόμα κι αν έρθουν στην Κύπρο όλοι οι Ελλαδίτες, δηλαδή 10 εκατομμύρια, οι Τούρκοι που θα έχουν το δικαίωμα να έρθουν στο νησί δεν θα ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει. Η σημασία αυτής της ρύθμισης είναι ότι αναγνωρίζεται επί της αρχής και διασφαλίζεται συνταγματικά η ιστορική δημογραφική σύνθεση του νησιού, παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 41 χρόνια.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στα κατεχόμενα, όπως έχουν τεθεί επίσημα στις συνομιλίες, την «ιδιότητα» του «πολίτη» του παράνομου κράτους έχουν περίπου 220 χιλιάδες Τ/Κ και Τούρκοι Έποικοι μαζί. Στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν περίπου 800 χιλιάδες πολίτες, εξαιρουμένων των Τουρκοκυπρίων. Με απλά λόγια την επομένη της λύσης του κυπριακού θα έχουμε περίπου πληθυσμό 800 χιλιάδες Ε/Κ κι 220 Τ/Κ. Ακόμη κι αν στους Τ/Κ προστεθούν μερικές χιλιάδες, η αναλογία παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικούς δημογραφικούς συσχετισμούς.

 

Συμπερασματικά, μη λύση του κυπριακού σημαίνει συνέχιση της ανεξέλεγκτης ροής εποίκων και τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου να παραμένει μια πραγματική απειλή και για τις δύο κοινότητες. Από την άλλη με λύση του κυπριακού παραμένουν κάποιοι έποικοι για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή έποικοι που παντρεύτηκαν Τ/Κ ή έκαναν εδώ και χρόνια οικογένεια στο νησί αλλά την ίδια στιγμή, κι αυτό είναι το σημαντικότερο ως προς το παρόν και το μέλλον, μπαίνει ένας φραγμός στην εισροή εποίκων και στη δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου. Ένας φραγμός που η ίδια η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να επιτηρήσει και να διασφαλίσει.

 

Γιώργος Σταματίου

Ιστορικός, Πολιτικός Αναλυτής

Μέλος Ομάδας Κύπρος

Rate this item
(0 votes)

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι