Ενιαίο Κράτος ή Ομοσπονδία και γιατί

Ενιαίο Κράτος ή Ομοσπονδία και γιατί

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ενιαίο Κράτος ή Ομοσπονδία; Δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης. Όλοι οι Ε/κ θα προτιμούσαμε Ενιαίο Κράτος. Το ερώτημα που μπαίνει επιτακτικά όμως είναι κατά πόσο η επίτευξη λύσης Ενιαίου Κράτους είναι εφικτή και με ποιο σχέδιο μπορούμε να την επιβάλουμε στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία.

 

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν εισηγήθηκε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το πως μπορεί να επιτευχθεί. Το Ενιαίο Κράτος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας διότι δεν το αποδέχεται η άλλη πλευρά. Ούτε μέσω νικηφόρου πολέμου εναντίον της Τουρκίας διότι κι αν ακόμα βρεθεί ένας μαγικός τρόπος να νικηθεί η Τουρκία, τίθεται ακόμα ένα θέμα. Πως θα επιβάλουμε τη δική μας ιδανική λύση στους Τ/κ; (Το αν μπορούμε να νικήσουμε την Τουρκία ή αν είναι λογικό να μπούμε σε ένα πόλεμο με χιλιάδες θύματα και πλήρη καταστροφή της Κύπρου το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη).

 

Βέβαια δικαιολογημένα ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να διερωτηθεί πως γνωρίζουμε ότι οι Τ/κ απορρίπτουν το Ενιαίο Κράτος; Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς είτε με επαφές με Τ/κ διαφόρων τάσεων ή με μελέτη του πολιτικού σκηνικού στα κατεχόμενα ή με γνώση ερευνών της τ/κ κοινής γνώμης.

 

Σύμφωνα με έρευνες κοινής γνώμης, η πλειοψηφία των Τ/κ έχει τη δική της ιδανική λύση. Αυτή των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών. Το Ενιαίο Κράτος που αποτελεί την ιδανική λύση για τους Ε/κ, για τη μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ είναι εντελώς απαράδεκτο.

 

Είναι επίσης ενδιαφέρον να μελετήσουμε το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα για να δούμε τι υποστηρίζουν τα Τ/κ κόμματα και ποια στήριξη έχουν από τους Τ/κ. Κανένα τουρκοκυπριακό κόμμα που συμμετέχει στη παράνομη βουλή των κατεχομένων δεν στηρίζει το Ενιαίο Κράτος. Ακόμα και τα πολύ μικρά «εξωκοινοβουλευτικά» προοδευτικά κόμματα που είναι πιο κοντά στις Ε/κ θέσεις, δεν στηρίζουν τη λύση του Ενιαίου Κράτους. Μάλιστα τα κόμματα αυτά όπως η «Ενωμένη Κύπρος» και η «Νέα Κύπρος» το 2004 στήριξαν το Σχέδιο Ανάν.

 

Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Και δικαιολογημένα το περιγράφουμε ως τέτοιο. Προοδευτικές δυνάμεις των Τ/κ επιθυμούν εξίσου με μας να λυθεί το κυπριακό για να απεξαρτηθούν από την Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θέλουν να τεθούν κάτω από τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων. Έχουν εξάλλου και εκείνοι τις δικές τους ανασφάλειες. Θεωρούν λοιπόν πως η Ομοσπονδία τους παρέχει τη δυνατότητα να προστατέψουν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε μια λύση που να είναι και βιώσιμη αν αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από αυτούς που θέλουμε να ζήσουμε μαζί τους.

 

Η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές στα πλαίσια ενός συμβιβασμού είναι αυτή της Ομοσπονδίας, η οποία θα αποτελείται από δύο ομόσπονδες μονάδες υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας σε ένα ομοσπονδιακό, δικοινοτικό κράτος, όπως δικοινοτικό είναι και το σύνταγμα του 1960.

 

Χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε την οποιαδήποτε λύση, είναι σαφές ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι Ενιαίο Κράτος ή Ομοσπονδία αλλά Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση, de facto ή de jure.

 

Γιώργος Σταματίου

Ιστορικός, Πολιτικός Αναλυτής

Ομάδα Κύπρος

 

 

Εφ. Σημερινή και Πολίτης, 1/11/2015

Rate this item
(0 votes)

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι