Να επενδύσουν στην ειρήνη

Να επενδύσουν στην ειρήνη

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Είναι προφανές ότι αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά για υποστήριξη της λύσης, που όλοι ελπίζουμε να επιτευχθεί σύντομα.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών τη βδομάδα που μας πέρασε. Ο Φίλιπ Χάμοντ αφού τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση σημαντικών πόρων για την επίλυση του περιουσιακού, είπε και τα εξής σημαντικά: «Έχουμε αναλάβει το έργο της συνεργασίας με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να κινητοποιηθεί για να στηρίξει μια λύση με την αναγκαία οικονομική υποστήριξη» και σχολίασε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία πως τα όποια χρήματα θα αξίζουν για τον σκοπό επίλυσης μίας μακροχρόνιας διένεξης.

 

Οι δηλώσεις του Χάμοντ έρχονται σε πλήρη ομοιομορφία με τις τελευταίες προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα να εξασφαλίσει ένα υπολογίσιμο ποσό χρημάτων από κυβερνήσεις με στόχο ακριβώς να υποστηριχτούν οι πρόνοιες της λύσης αλλά και η ίδια η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Φαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα έχει διαπιστώσει την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων για να δώσει σαφή ώθηση στις συνομιλίες, αφού γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πιο δύσκολη πτυχή του προβλήματος είναι το περιουσιακό.

 

Την ίδια στιγμή γνωρίζει ότι τα όποια χρήματα δοθούν μόνο χαμένα λεφτά δεν θα είναι. Εκτός από την οικοδόμηση ειρήνης σε μια περιοχή ιδιαίτερα εύφλεκτη, είναι ξεκάθαρο ότι αναμένουν ότι οι ειρηνικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα βοηθήσουν και την ίδια τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά.

 

Επίσης γνωρίζουν ότι με λύση του κυπριακού αυξάνονται ραγδαία οι δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας για μια νέα ανάπτυξη στηριγμένη αυτή τη φορά σε νέες, πιο υγιείς, βάσεις που έφερε η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

 

Ασφαλώς η εξεύρεση πόρων για την οικονομική στήριξη της λύσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά παράλληλα κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί εύκολα.

 

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως το κυπριακό δεν είναι θέμα χρημάτων. Υπάρχει ανάγκη επίλυσής του διότι η επιλογή του συμβιβασμού με τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης δεν είναι καθόλου ακίνδυνη και ανώδυνη, όπως, ίσως, έχουμε την ψευδαίσθηση πως είναι. Η επιλογή της «μη λύσης» αποτελεί μια κάκιστη επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να δεχτούμε την όποια λύση. Αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε μια σωστή λύση, που να μπορεί να στηριχτεί οικονομικά. Ας ελπίσουμε οι προσπάθειες για οικονομική στήριξη της λύσης να ευοδωθούν με επιτυχία ώστε να συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού και η διεθνής κοινότητα να επενδύσει στην ειρήνη.

 

Γιώργος Σταματίου

Ιστορικός, Πολιτικός Αναλυτής

Ομάδα Κύπρος

Rate this item
(0 votes)

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι