«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της κατοχής με την υπογραφή μας»

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της κατοχής με την υπογραφή μας»

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής με την υπογραφή μας», μου είπε γεμάτος στόμφο και περηφάνια ένας καλός φίλος.


Καθόμουν λοιπόν κι εγώ όλη μέρα και σκεφτόμουν σιγοψιθυρίζοντας...αφού δεν βάζουμε την υπογραφή μας γιατί το παράνομο κράτος των κατεχομένων αναβαθμίζεται, αναπτύσσεται, αυξάνει τα κέρδη του, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ταϊβανοποίηση[1], ο τουρκικός στρατός παραμένει, οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους, οι έποικοι αυξάνονται και πάει λέγοντας; Μήπως η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής επιτυγχάνεται και με τη ΜΗ υπογραφή μας;; Αλήθεια η Τουρκία έχει άραγε ανάγκη την υπογραφή μας;Είχα γράψει ήδη σε προηγούμενο άρθρο ότι η συνεχής μεταβολή της παρούσας κατάστασης επηρεάζει δύο πυλώνες του κυπριακού προβλήματος.

 

Ο ένας πυλώνας είναι οι διάφορες πτυχές του κυπριακού. Ο άλλος πυλώνας είναι η εξέλιξη της υπόστασης του παράνομου κράτους στα κατεχόμενα. Στο άρθρο εκείνο είχα ασχοληθεί με τον πρώτο πυλώνα. Τι γίνεται όμως με το δεύτερο πυλώνα; Αυτόν της συνεχούς αναβάθμισης και ανάπτυξης του παράνομου κράτους στα κατεχόμενα.


Ας δούμε κάποια υπαρκτά παραδείγματα για να κατανοήσουμε που ακριβώς οδηγούμαστε.

 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία προχώρησε στην κατασκευή αγωγού νερού για να μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα.


Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό φυσικό πόρο, το νερό, το οποίο έχει αξία και καταμετρείται στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων και σε οικονομική αξία. «Όταν μια περιοχή μη αρδευόμενη, μετατρέπεται σε αρδευόμενη, πολλαπλασιάζεται η αξία της γης και ο χρήστης θεωρείται ότι προηγείται του ιδιοκτήτη γιατί η αξία της γης είναι μεγάλη λόγω των επενδύσεων που έχει κάνει ο χρήστης και με αυτό τον τρόπο, το έργο αυτό μπορεί να παίξει έναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις». (Φιλελεύθερος 8/2/2015)

Από την δική της πλευρά η ΚΥΠ με ενημερωτικό σημείωμα προς τη Βουλή αναφέρει: «Δική μας εκτίμηση είναι ότι η διοχέτευση του νερού στην πεδιάδα της Μόρφου και της Μεσαορίας θα αυξήσει σημαντικά την αξία της γης και αυτό με τη σειρά του θα έχει αντίκτυπο στη συζήτηση του εδαφικού σε περίπτωση έναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα».


Και συνεχίζει: «αν η Τουρκία προσφέρει το νερό στους Τουρκοκύπριους δωρεάν, ή με χαμηλά τέλη, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα στη γεωργία και στην κτηνοτροφία χωρίς να μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε κυρίως στα θέματα των τιμών. Όχι μόνο στις εξαγωγές που θα κάνουν, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω εμάς με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, αλλά και στο ότι οι τιμές των προϊόντων τους θα είναι πολύ χαμηλές και θα ελκύουν τους Ελληνοκύπριους να επισκέπτονται τα κατεχόμενα για να αγοράζουν φθηνά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα».

(Αλήθεια 15/7/2014)

 

Παράλληλα με τη διαφαινόμενη μελλοντική γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη των κατεχομένων, είναι φανερό πως πολύ καλά πάει και το τουριστικό ρεύμα προς το παράνομο κράτος.

 

Στις 7/8/2015 το Sigmalive αναφέρεται σε αύξηση του τουρισμού στα κατεχόμενα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αύξηση 10% σημείωσε ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής «αστυνομικής» διεύθυνσης».

 

Παράλληλα η αύξηση του τουρισμού έχει άμεση σχέση και με την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sigmalive στις 7/10/14: «Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Συγκοινωνιών, Αλέκο Μιχαηλίδη, από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2014 παρατηρήθηκε αύξηση της κίνησης κατά 18%. Όπως προκύπτει, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τους τουρκικούς αερολιμένες και απ’ εκεί, πραγματοποιούν πτήσεις προς τα κατεχόμενα».


Ας σημειωθεί πως αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τυχόν προώθηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, οδηγεί ουσιαστικά στην ταϊβανοποίηση των κατεχομένων, αφού το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα θα αναπτύξει εμπορικές και τουριστικές σχέσεις με άλλα κράτη.

 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Όπως φαίνεται στα κατεχόμενα εξελίσσεται και μια «άνθηση» της οικοδομικής βιομηχανίας. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος στις 18/8/2015: «Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άδειες οικοδομών έχει δώσει το κατοχικό καθεστώς τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν». Μεταξύ των ετών 2013-14, 1.306 οικοδομές έχουν ανεγερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, 1.224 οικοδομές αναγέρθηκαν στην Κερύνεια, 728 στην Αμμόχωστο, 378 στο Τρίκωμο και 314 στη Μόρφου.   Από τις άδειες που δόθηκαν, οι 1.581 αφορούσαν αιτήσεις για οικίες, οι 743 για βοηθητικά κτίσματα σε υφιστάμενες οικίες, 95 περιπτώσεις αφορούσαν εργαστήρια, 310 για ανέγερση διαμερισμάτων, 40 άδειες για ξενοδοχεία και 17 για εστιατόρια».

Παράλληλα το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Κ.Χατζηγιάννης, σε άρθρο του στον τύπο αναφέρει ότι «το 2014 φοιτούσαν στα πανεπιστήμια των κατεχόμενων 72.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 15.000 ήταν κάτοικοι των κατεχομένων, οι 27.000 από την Τουρκία, ενώ οι 18.000 από 127 άλλες χώρες του κόσμου. Η αύξηση των φοιτητών για το 2014 από την Τουρκία ανέρχεται στο 105%, ενώ από τις άλλες χώρες, κυρίως από Μέση Ανατολή και Αφρική, η αύξηση ανέρχεται στο 335%. Ο σχεδιασμός του ψευδοκράτους είναι ο αριθμός των φοιτητών για το 2015-2016 να αυξηθεί κατά 30.000, δηλαδή να ανέλθει στις 100.000. Υπάρχουν και λειτουργούν στα κατεχόμενα 12 πανεπιστήμια. Οι 65.000 φοιτητές φοιτούν στα 4 μεγαλύτερα πανεπιστήμια». (Σημερινή, 24/2/2015)

 

Δηλαδή το παράνομο κράτος των κατεχομένων αναβαθμίζεται πολιτικά, αναπτύσσεται οικονομικά, αυξάνει το τουρισμό του, έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αυξάνει την επιβατική κίνηση του παράνομου αεροδρομίου του, έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με άλλα κράτη, αναπτύσσει ραγδαία την οικοδομική του βιομηχανία, κάνει άλματα στον τομέα της εκπαίδευσης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών και γενικά βρίσκεται σε μια πορεία αναβάθμισης, ανάπτυξης και ενίσχυσης της νομικής του υπόστασης .

Στο μεταξύ η συνέχιση της παρούσας κατάστασης σημαίνει ταυτόχρονα και τη διατήρηση 40000 τουρκικού στρατού, χιλιάδες εποίκους που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού ολόκληρης της Κύπρου, σύνορα με την Τουρκία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πώληση ε/κ περιουσιών στην Τουρκία και τουρκοποίηση των κατεχομένων, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μη επιστροφή κανενός πρόσφυγα και απώλεια της περιουσίας όλων των προσφύγων, απώλεια του 37% του νησιού μας καθώς επίσης και άλλοι μη προβλέψιμοι, επί του παρόντος κίνδυνοι, λόγω του ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι μια στατική κατάσταση. Αντιθέτως συνεχώς χειροτερεύει εις βάρος μας.

 

Συμπερασματικά είναι ξεκάθαρο ότι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την υπογραφή μας αλλά κυρίως και σίγουρα με τη ΜΗ υπογραφή μας. Με τη διατήρηση δηλαδή της παρούσας κατάστασης. Με τη μη λύση. Με το κτίσιμο ενός τοίχου ανάμεσα στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Δυστυχώς η Τουρκία δεν χρειάζεται την υπογραφή μας για να πετύχει αυτό που εμείς φοβόμαστε ότι θα πετύχει με την υπογραφή μας. Γι’ αυτό εξάλλου για την Τουρκία η μη λύση είναι επιλογή. Το πρόβλημα είναι ότι για μας είναι κάκιστη επιλογή. Η επιλογή αυτή αποτελεί παραίτηση και αποδοχή των τετελεσμένων της κατοχής. Υιοθέτησης της συγκεκριμένης επιλογής από τον οποιοδήποτε Ε/κ, ασυνείδητα ή ενσυνείδητα, τον καθιστά συνυπεύθυνο για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής ως σαν να έβαλε την υπογραφή του.

 

Εξυπακούεται ότι όλα τα πιο πάνω δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην αποδοχή της όποιας λύσης. Από την άλλη όμως πρέπει και αποτελεί πατριωτικό και ηθικό μας χρέος να αναζητήσουμε μια λύση του κυπριακού μέσα από τις συνομιλίες με την άλλη πλευρά για να φτάσουμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει τα απαραίτητα. Ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία.

 

[1] Ταϊβανοποίηση: η μη αναγνώριση ενός μορφώματος ως κράτους πλην, όμως, την ανάπτυξη με αυτό σχεδόν όλων των καθημερινών σχέσεων που συνάπτουν τα κράτη μεταξύ τους χωρίς να υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις.

 

Rate this item
(0 votes)

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι