Ανακοίνωση ΟΚ: Λύση και βασικές ελευθερίες

Ανακοίνωση ΟΚ: Λύση και βασικές ελευθερίες

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η Ομάδα Κύπρος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον προηγούμενο μήνα τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης για το Κυπριακό και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και συγκεκριμένα στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μ.Ακιντζί, στον ηγέτη του ΡΤΚ Μ.Ταλάτ και στον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Ο.Ναμί.

Παρουσιάσαμε αναλυτικά τις προσδοκίες, τις προτιμήσεις αλλά και τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης, σύμφωνα με την έρευνα. Τονίσαμε εμφαντικά τις πτυχές που θεωρούνται υψηλής σημασίας, με ειδική αναφορά στην ασφάλεια, το περιουσιακό και ειδικότερα τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια, χωρίς περιορισμούς.

Με λύπη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα δημόσιες δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, με βάση τις οποίες ερμηνεύεται η έννοια της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας και κατ΄ επέκταση το ζήτημα των βασικών ελευθεριών με τρόπο που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το όραμα μας είναι μια ομόσπονδη Κύπρος όπου δεν θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας ως μόνιμη παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε κάθε πολιτεία και σε κοινοτική βάση. Κατανοούμε ότι οι δηλώσεις αυτές μπορεί να γίνονται με στόχο τη διαχείριση αντιδράσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ή/και για σκοπούς διαπραγματευτικής τακτικής, ωστόσο οι θεμιτές ανησυχίες της κάθε πλευράς πρέπει να βρίσκουν επίλυση στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών.

Καλούμε τους δύο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους συναντήσεις ώστε να συζητηθούν σε μεγαλύτερο βάθος τα σημεία απόκλισης, να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις και να αναζητηθεί με αποφασιστικότητα και όραμα κατάληξη σε συνολική συμφωνία, το συντομότερο δυνατό.

6 Οκτωβρίου 2015

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι