Αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης για το Κυπριακό

Αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης για το Κυπριακό

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία NOVERNA για την Ομάδα Κύπρος. Το δείγμα είχε μέγεθος 1.012 άτομα, που επιλέγηκαν με τυχαία, πολυσταδιακή, στρωματοποιημένη δειγματοληψία, για άτομα 18 ετών και άνω, στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, και η συλλογή έγινε με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο βάσει δομημένου ερωτηματολογίου στις οικίες των ερωτηθέντων, από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2015. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποτυπώσει όλες τις τάσεις και να επιμετρήσει διάφορους δείκτες σε ό,τι αφορά τις στάσεις, αντιλήψεις, προτιμήσεις και ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Γενική εικόνα

Καταγράφεται αλλαγή κλίματος, με τη μεγάλη πλειοψηφία, λόγω και της αλλαγής στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, να θεωρεί την παρούσα συγκυρία ικανή να οδηγήσει σε συμφωνία και σε δημοψήφισμα. Μια σαφής πλειοψηφία δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί έναν «έντιμο συμβιβασμό», στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας με ισχυρό κεντρικό κράτος. Για πρώτη φορά η θετική προδιάθεση σε ένα πιθανό δημοψήφισμα υπερτερεί της αρνητικής, ωστόσο η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν τοποθετείται προτού έχει ενώπιον της ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης. Οι προτιμήσεις στις επιμέρους πτυχές της λύσης ποικίλουν αλλά με διάθεση να υπάρξει έδαφος για συμβιβασμό. Οι κομματικές ταυτίσεις των πολιτών έχουν χαλαρώσει περαιτέρω, με την τάση για αποχή και αποστασιοποίηση από το κομματικό σύστημα να εμφανίζεται αυξημένη.

 

Κύρια ευρήματα

Γενικές Στάσεις για το Κυπριακό πρόβλημα και τη λύση

 • Το ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με το Κυπριακό και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχει αναθερμανθεί.
 • Ο δείκτης αισιοδοξίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με μετρήσεις προηγούμενων ετών, με το ποσοστό των αισιόδοξων (52%) να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσοστό των απαισιόδοξων (47%).
 • Η πλειοψηφία τείνει να συμφωνεί με τη θέση ότι «έφτασε η ώρα για ένα έντιμο συμβιβασμό», και ότι «το πραγματικό δίλημμα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν υπάρξουν σύντομα δημοψηφίσματα θα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση».

Περιεχόμενο Λύσης

 • Η στάση έναντι της λύσης ΔΔΟ όπως συζητείται σήμερα έχει ισχυρή υποστήριξη (38%), έχει όμως και ισχυρή αντίθεση (28%), με ένα σημαντικό τμήμα (30%) να δηλώνει άγνοια («δεν ξέρω»).
 • Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) πιστεύει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και δημοψήφισμα.
 • Η μεγάλη πλειοψηφία (69%) θέλει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία και δημοψήφισμα, ενώ πολύ λίγοι δηλώνουν αντίθεση σε αυτή την προοπτική (9%).
 • Στο υποθετικό σενάριο δημοψηφίσματος, η τάση για θετική ψήφο φτάνει το 30%, η τάση για αρνητική ψήφο το 26%, ενώ η πλειοψηφία (40%) δηλώνει αναποφάσιστη (ίσες πιθανότητες για ναι ή όχι). Πιο θετικές είναι οι μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικίες και από τις επαρχίες η Λευκωσία. Σε σύγκριση με τις απαντήσεις σε άλλες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ετών, καταγράφεται με σαφήνεια μείωση της τάσης για «όχι» προς όφελος της τάσης για «ναι» (το 2012 η απόρριψη έφτανε στο 51%).
 • Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει λύση δύο κρατών (68%) ή τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης (60%). Το ενιαίο κράτος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (43%), και ακολουθεί η λύση ΔΔΟ με ισχυρό κεντρικό κράτος (34%).
 • Στο θέμα των εποίκων, η πλειοψηφία δείχνει να αποδέχεται ότι ορισμένες κατηγορίες έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο νησί.
 • Στο περιουσιακό, η σαφής πλειοψηφία συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός ρυθμίσεων ανάκτησης, ανταλλαγής και αποζημιώσεων.
 • Η ελευθερία εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, χωρίς περιορισμούς, είναι η σαφής προτίμηση των περισσοτέρων.
 • Ως προς τις εγγυήσεις, ένα ποσοστό θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου, η πλειοψηφία όμως θα μπορούσε να δεχθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο έχει μηδαμινή αποδοχή.
 • Στο εδαφικό ζητείται η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση περιοχών ικανών να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος όπου προέρχονται πρόσφυγες.
 • Η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, με μέγιστη υποχώρηση μια σύντομη μεταβατική περίοδο, είναι συντριπτική άποψη.
 • Η εκ περιτροπής προεδρία και η εκλογή προέδρου με διασταυρούμενη ψήφο δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής παρά απόρριψης, παρά την έντονη κριτική που έχουν δεχθεί.
 • Ως προς την αξιοποίηση των περιουσιών, μόνο το 25% θα τη χρησιμοποιούσε ως κύρια κατοικία ακόμη κι αν βρίσκεται υπό ε/κ διοίκηση. Η μεγάλη πλειοψηφία θα επέλεγε άλλες χρήσεις, περιλαμβανομένων της αποζημίωσης, της ανταλλαγής, της ενοικίασης, της χρήσης ως εξοχικής κατοικίας.

Μακροχρόνια προοπτική

 • Μόνο ένα μικρό ποσοστό 7% πιστεύει ότι ο χρόνος κυλά υπέρ των ε/κ, με τη μεγάλη πλειοψηφία να κρίνει πως η παρέλευση του χρόνου εξυπηρετεί την Τουρκία.

Άλλοι πολιτικοί παράγοντες

 • Οι κομματικές ταυτίσεις έχουν χαλαρώσει περαιτέρω, με το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν εκφράζεται από κανένα πολιτικό κόμμα να φτάνει το 43%. Μόνο το 12% δηλώνει ότι εκφράζεται από κάποιο κόμμα και το υποστηρίζει με ενθουσιασμό.
 • Το κλίμα μειωμένης εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το 1/3 (32,4%) επιλέγουν την αποχή και το λευκό, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν αποφάσισα 16% και Δεν απαντώ 18,2%).
 • Οι τάσεις διαμορφώνονται από το 33% του δείγματος που επέλεξε κάποιο από τα κόμματα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, προηγείται ο ΔΗΣΥ, ακολουθεί με σχετικά μικρή διαφορά το ΑΚΕΛ ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΔΗΚΟ. Το δείγμα ήταν μικρό για τα υπόλοιπα κόμματα, συνεπώς οι συσχετίσεις που αναφέρονται σε στάσεις σε συνάρτηση με την υποστήριξη στα μικρότερα κόμματα καταγράφονται με επιφύλαξη.

  Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα σε μορφή power point πατώντας εδώ

 

Από Κύπριους, Για την Κύπρο!

Εκστρατεία συλλογής εισφορών.

Αρθρογράφοι